Wiegendood

Misschien ben ik een angsthaas, maar ik ben net toch weer even gaan kijken bij Samuel (8 weken). Ik hoorde via de babyfoon helemaal niets meer, zelfs geen zuchtje, kuchje of prutteltje. Ik ben als de dood dat hij per ongeluk op zijn buik draait en dat zijn nekje nog niet sterk genoeg is om zijn hoofdje omhoog te houden en dan stikt. Brrrr… ik loop liever 100 keer te vaak de trap op dan dat ik… bah, ik moet er niet aan denken!

Wat is wiegendood?

Wiegendood is geen oorzaak van overlijden, maar een verzamelnaam voor kindersterfte ‘in de wieg’. Het omschrijft het overlijden van een baby van tussen de 3 weken en 1 jaar oud waarvan de oorzaak onbekend is en waarvan de oorzaak ook niet kan worden achterhaald met behulp van onderzoeken. De grens van de leeftijd van één jaar staat ter discussie. Steeds vaker wordt de leeftijdsgrens van twee jaar gebruikt.

Veel wetenschappers vermoeden dat het gaat om een nog onvoldoende ontwikkelde functie van de ademhaling in de hersenen. Wanneer een baby onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, doordat het eventjes stopt met ademhalen of te langzaam ademhaalt, worden de hersenen te weinig geactiveerd. Als een baby een voldoende werkende hersenfunctie zou hebben, zouden de hersenen op deze momenten een seintje geven waardoor hij/zij sneller of opnieuw gaat ademhalen. Ook zou het kunnen dat wanneer deze hersenfunctie onvoldoende is ontwikkeld, de hersenen geen prikkel versturen wanneer het kindje op de buik ligt en zou moeten omdraaien en diep adem te halen. Hierdoor is de kans groot dat het kindje stikt.
Er zijn duizenden theorieën over oorzaken van wiegendood, maar eigenlijk is het dus slechts een korte benaming voor kindersterfte zonder duidelijke, aantoonbare oorzaak.

Onderzoek

Essentieel onderzoek is lastig en kostbaar. Aangezien onderzoek van levende baby’s grenzen heeft, is de wetenschap voornamelijk aangewezen op kinderen die overlijden onder de noemer wiegendood. Onderzoek onder deze gevallen heeft al het een en ander opgeleverd. Stap voor stap groeit daarmee de wetenschappelijke kennis over de oorzaken van wiegendood. In een groot aantal gevallen moeten die oorzaken worden gezocht in de conditie van het kind tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek is inmiddels al gebleken dat roken, onvolwaardige voeding, alcohol-, medicijn- en drugsgebruik, stress en overgewicht factoren zijn die tijdens de zwangerschap blijvende of tijdelijke uitwerkingen hebben op het ongeboren kind.

Wiegendood in Nederland

Gelukkig daalt het aantal slachtoffers van wiegendood elk jaar een beetje. Zo ook in 2011, toen ging het om 15 baby’s op een aantal van 180.000 levend geborenen in de leeftijden van 1 week tot 1 jaar. Zo ging het in 2010 nog om 17 baby’s. Sinds het begin van deze eeuw blijft het aantal sterfgevallen door wiegendood stabiel onder de 20 per jaar, met als uitschieter in 2006. In dat jaar waren er slechts 11 sterfgevallen in deze categorie, zo blijkt uit de statistieken van het CBS.

Meer informatie

Wat is de meest geschikte uitvaartverzekering voor het hele gezin?
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Verlies van baby of peuter
Rouwverwerking – Omgaan met verlies
Wiegendood – Is het te voorkomen?

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
www.nationaalkompas.nl
www.wiegedood.nl
Wikipedia
Stockfoto: 123rf.com