Wat is verdriet?

Verdriet is een basisemotie en onlosmakelijk verbonden aan het leven. Deze emotie komt vooral om de hoek kijken bij rouw, teleurstelling, nervositeit, somberheid, depressie of ongeluk.
Verdriet laat zien dat je even niet zo positief bent, je voelt je ongelukkig. Ook al is verdriet een negatieve emotie, het is geen slechte emotie en hoort er ook gewoon bij.
Sommige mensen vinden het tonen van verdriet een teken van zwakte, iets wat anderen niet mogen zien. Maar als dat waar zou zijn, waarom hebben we deze emotie dan? Als hij toch nergens voor dient, kunnen we hem net zo goed missen.
Maar kunnen we wel zonder verdriet? Of zonder huilen?

Nee. Huilen, de meest duidelijke uiting van verdriet, is een ontlading van een negatief gevoel, maar het geeft ook andere de mogelijkheid je te troosten, hetgeen kan helpen je weer beter te gaan voelen. Verdriet nodigt de ander uit je aan te raken, een arm om je heen te leggen of warme woorden te spreken of – misschien nog wel belangrijker – naar je te luisteren. Huilen lucht op, het haalt de spanning er van af.

Verdriet, huilen, het zijn belangrijke uitingen gedurende het rouwproces. Je hoeft je voor niemand ‘groot’ te houden. Vergelijk het met lachen in een komische situatie, iedereen vindt dat normaal. Verdriet of huilen tijdens een donkere periode, is net zo normaal…!

Momenten van troost

Droog mijn tranen
voor het is te laat
kus ze weg
voor het niet meer overgaat

Neem mijn gezicht
tussen beide handen
laat mijn zorgen
in je veiligheid belanden
koester mijn huid
en streel mij zacht
geef mij mijn dromen terug
van duizend-in-een-nacht

© Marion Middendorp

Extra informatie

Rouwverwerking – Omgaan met verlies
Tips voor een goede afscheidsspeech

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com