W-auw

W-auwRouwen is niet leuk, rouwen is zwaar, maar rouwen kun je ook samen doen. Dat laatste vergeet je soms als je zo verdrietig bent. Daarom is er nu ‘W-auw’; een (voor)lees- & doeboek voor kinderen die een verlies door echtscheiding of door de dood meemaken. ‘W-auw’ stimuleert kinderen om met anderen te praten over hun gevoelens en gedachten. Dat is niet alleen goed voor de kinderen maar ook voor de volwassenen om hen heen.

Wat is ‘W-auw’
‘W-auw’ is een (voor)lees- & doeboek voor kinderen van wie het leven is veranderd door de scheiding van hun ouders of door het overlijden van iemand van wie ze houden. Het eerste deel van het boek bestaat uit verhalen over Tim, zijn zusje Nienke en zijn vriendinnetje Tessa. Ze verzinnen allerlei manieren om met hun gevoelens van verdriet en pijn om te gaan zoals het maken van een schatdoos, een knuffelkruik of een doosje met herinnerzinnen. Het tweede deel van het boek bestaat uit duidelijke handleidingen waarmee kinderen zelf creatief kunnen zijn met de ideeën van Tim, Nienke en Tessa.

Herkenning

Kinderen zullen zichzelf in Tim, Nienke en Tessa herkennen en worden gestimuleerd om actief aan de slag te gaan met hun gevoelens. Ze zullen hierbij soms de hulp van volwassenen nodig hebben en dat is een mooie gelegenheid om al doende samen bezig te zijn met het verlies. Dit boek kan een brug vormen in de communicatie tussen ouder(s) en kind en hen dichter bij elkaar brengen in hun verdriet. Verlies, op welke manier ook, doet pijn. Maar erover praten, lachen en huilen helpt. Ook leerkrachten en hulpverleners kunnen gebruik maken van ‘W-auw’.

Onze mening

‘W-auw’ is een prachtig boek over kinderen en rouw. De kans dat (kleine) kinderen te maken krijgen met het overlijden van een dierbare (opa, oma, vader of moeder, vriendje of vriendinnetje, et cetera) is best groot aanwezig. Ook kinderen rouwen en hebben een verdriet, al gaan zij er doorgaans iets anders mee om dan volwassenen. Het is wel belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen het verdriet en gemis op een eigen manier te verwerken. Dat kan enerzijds door met je kind te praten en hem de ruimte hiervoor te geven (houd het verdriet bespreekbaar!) en aan de andere kant kan dit door er bewust mee bezig te zijn, zoals mogelijk is met die doeboekje. In dit boekje staan diverse mooie knutseltips die kinderen kunnen maken. Bijvoorbeeld het maken van een mooi herinnerzinnendoosje, een doosje vol zinnen die kinderen aan de overledene doen denken. Of het maken van een eigen kwartetspel. Naast tips staat ook het verhaal van Tessa, die afscheid heeft moeten nemen van haar papa…
Een prachtig boekje om het onderwerp ‘rouw en verlies’ met (kleine) kinderen bespreekbaar te maken. Daarnaast biedt het boekje handvatten om – samen met je kind – mooie herinneringen te verzamelen., als onderdeel van het rouwproces. Een aanrader, ook voor basisschool!

Titel W-auw
Uitgeverij In de wolken
Auteur Afke Huitema
ISBN 9789077179062
Prijs 14,95 euro
Bestel online Bol.com

Extra informatie

Rouwboeken