Vrijheidssymbolen en andere hemelstijgers

Een duif staat symbool voor rust en vrede, hoop en liefde. Aan het einde van de uitvaartceremonie, bij het grafje, is het mogelijk witte duifjes los te laten. Als symbool dat het zieltje van je kindje vrij is en naar de hemel mag vliegen. Natuurlijk kun je het ook zien als een laatste groet aan je kindje…

Duiven

De duif stelt de vrije geest van je kindje voor. Het laat zien dat de geest van je kindje naar huis gaat, omhoog naar de hemel.
Vooral voor eventuele broertje(s) en/of zusje(s) kan het loslaten van de witte duiven ervoor zorgen dat zij de uitvaart hierdoor meer ontspannen ervaren. Het zien van deze diertjes leidt hun af.
Je kunt er voor kiezen de duiven los te laten bij de uitvaart, maar eenzelfde mooi gebaar is (bijvoorbeeld) tijdens de asverstrooiing.

Ballonnen

In plaats van duiven kun je er ook voor kiezen ballonnen (gevuld met helium) op te laten stijgen naar de hemel. Ook dit kan weer symbolisch gezien worden als: het loslaten, het opstijgen naar de hemel, het vrij vliegen van de ziel.
Alle aanwezigen kunnen een ballon loslaten, maar je kunt ook de keuze maken dat dit alleen wordt gedaan door een ander broertje en/of zusje, alle aanwezige kindertjes, of alleen papa en mama.

Bellenblaas

Evenals de ballonnen en de duiven, kan er ook worden gekozen voor bellenblaas. In dit geval kun je zelf ook weer kiezen of je alle aanwezigen bellen wilt laten blazen, of alleen een broertje en/of zusje.

Meer informatie

Manieren om te gedenken
Wat doet muziek voor een uitvaart?
Afscheidsmuziek op maat
Tips voor een goede afscheidsspeech
Afscheidsgedichten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com