Troosten bij verlies van een kind

Wanneer er in je nabije omgeving een kindje sterft, wil je natuurlijk de ouders kunnen troosten. Maar hoe troost je iemand die door het grootste verdriet is getroffen? Het kan door een kleine zin of slechts een gemeend woord. Soms kan het beter te zijn te zwijgen, een arm om iemand heen te slaan en te luisteren naar iemand zijn verhaal…

Als je niet weet wat je moet zeggen, als woorden te kort schieten, wees dan in ieder geval eerlijk en zeg dít dan of zeg niets, een gebaar kan soms veel belangrijker zijn. Je kunt beter zwijgen dan de verkeerde dingen zeggen.

Probeer zoveel mogelijk oprecht te zijn en zeg alleen dingen die je meent. Veel lotgenoten hebben helaas gemerkt dat een toezegging ‘je kunt mij altijd bellen’ ophoudt op het moment dat diegene zich heeft afgewend, of als de rouwbrief is opgeborgen.
Na het verlies van een kindje, betekent dit opnieuw een verlies, maar dit keer van vrienden.

Kwetsende opmerkingen

Jammer genoeg worden er ook regelmatig foute opmerkingen gemaakt, bij pogingen iemand te troosten. Onbedoeld, maar ontzettend kwetsend voor de ontvanger. Als je iemand tot troost wilt zijn, probeer asjeblieft opmerkingen te vermijden zoals:

Je bent jong, je kunt nog zoveel kinderen krijgen…

Gelukkig is hij nu al gestorven, als hij op latere leeftijd was gestorven was het moeilijker geweest.

Misschien waren jullie er nog niet aan toe.

Gelukkig heb je nog andere kinderen.

Je kunt altijd weer proberen een nieuw kindje te maken.

Misschien was de tijd nog niet rijp.

Een begrafenis voor zo’n klein baby’tje? Is dat dan een échte begrafenis?

God zal er wel een bedoeling mee hebben.

Hopelijk kun je volgend jaar Moederdag vieren, bij een volgende zwangerschap (alsof je van een kindje dat is gestorven geen moeder bent geworden)

Het belangrijkste is luisteren. Luister naar het verhaal, en desnoods nog een keer, en nog een keer, en nog eens…
Negeer het overleden kindje niet. Niet vlak na het overlijden maar ook niet na (bijvoorbeeld) tien jaar! Ouders van overleden kinderen zijn – heel terecht – trots op hun kleine engeltjes. Natuurlijk willen zij er wél over praten, hun engeltje zal immers altijd deel blijven uitmaken van hun leven.

Besef dat ouders die een kindje hebben verloren, niet alleen afscheid hebben moeten nemen van hun kindje, maar ook van een toekomstdroom. Hoop en verwachting zijn op slag verdwenen. Bedenk dat geboorte- en sterfdatum heel belangrijk zullen zijn én blijven. Ieder jaar zullen deze data (of datum) in het teken van hun kindje staan. Als je ouders écht een plezier wilt doen, noteer dan deze data in je agenda en laat op die dag(en) iets van je horen. En kort telefoongesprek om ze sterkte te wensen of een kaartje met een korte tekst is van onschatbare waarde. De aandacht vanuit de omgeving bevestigt namelijk nogmaals zijn geboorte en bestaan.

Extra informatie

Rouwverwerking – Omgaan met verlies
De kunst van het troosten
Verlaat verdriet, wat is dat eigenlijk?
Kinderen betrekken bij het regelen van de uitvaart
Verlies van een kleinkind – Het dubbele verdriet van oma en opa

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com