Rouwbrieven

Een van de eerste vragen die de uitvaartverzorger aan je zal stellen is of je rouwbrieven wilt versturen. Wil je dit wel of niet? En als je besluit rouwbrieven te versturen, wat wil je dan op de rouwkaart zetten? Ook hier is weer van alles mogelijk. Je kunt kiezen voor een bestaand ontwerp, maar je kunt ook kiezen een kaart zelf te ontwerpen. Misschien heb je zelf al ideeën over de tekst die je op de kaart wilt plaatsen…

Soorten kaarten

Het uitkiezen van een passende kaart na het overlijden van je kindje, is een zorgvuldig gebeuren. Je kunt kiezen voor een rouwkaart met een voorbedrukte afbeelding (de uitvaartverzorger kan je verschillende voorbeelden laten zien), maar je kunt natuurlijk ook een eigen afbeelding gebruiken. Het assortiment kinderrouwkaarten is beperkt waardoor het moeilijk kan zijn een passende kaart te vinden. Misschien klinkt het gek, maar een geboortekaartje kan soms een goed alternatief zijn. Zeker als je kindje tijdens of vlak na de geboorte is overleden.
Denk bijvoorbeeld eens aan mooie kaartjes met detailafbeeldingen van een voetje of een handje. Je kunt ook aan de uitvaartverzorger vragen of hij eventueel nog ideeën heeft.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een rouwkaart helemaal zelf te ontwerpen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een (detail)foto (of meerdere foto’s) gebruiken van je overleden kindje, maar een passende tekening van een broertje of zusje is eveneens mogelijk. Het kaartje wordt hierdoor heel persoonlijk.
Informeer bij de uitvaartverzorger naar de mogelijkheden.

Inhoud rouwbrief

De uitvaartverzorger heeft een aantal voorbeelden bij zich van teksten die je op de rouwkaart kan plaatsen, maar ook hier kun je alles weer heel persoonlijk maken. Misschien heb je ooit ergens een mooi, passend gedichtje gelezen die je op de kaart wil plaatsen. Of misschien wil je zelf wel een gedichtje schrijven!
Ook op internet zijn er veel gedichtjes te vinden die heel toepasselijk kunnen zijn voor op de rouwkaart. Snuffel gewoon eens rustig rond.

Wij hebben alvast een aantal voorbeelden voor je bijeen gezocht:

Openingszinnen rouwkaart

Als een ontluikende bloem die te vroeg is geplukt, is van ons heengegaan…
In de bloei van een nog zo jong en vreugdevol leven is, omringd door hen die van hem hielden, van ons heengegaan…
Met droefheid geven wij u kennis dat op [datum] ons zoontje, waar wij zozeer op hoopten, ons niet werd toevertrouwd.
Met droefheid geven wij u kennis dat [naam] op [datum] is overleden. Hij heeft slecht [aantal] dagen mogen leven, maar wij hebben haar thuis nog [aantal] mooie dagen kunnen geven.
Wij zijn heel verdrietig dat na [aantal] dagen is overleden…
Wij zijn heel verdrietig dat [naam] plotseling is ingeslapen. Je hebt ons in deze korte tijd zoveel gegeven. Wij zullen altijd van je blijven houden.
Op [datum] werd hij geboren. Tot ons verdriet moesten wij hem op [datum] weer afstaan.

Verzameling afscheidsgedichtjes

Geboortekaartje en/of overlijdenskaartje

Als je kindje net na, of tijdens, de bevalling is overleden moet de omgeving hiervan op de hoogte worden gebracht. Als er op een gegeven ogenblik geen geboortekaartje komt, kan dit pijnlijke vragen en moeilijke situaties opleveren. Je kunt besluiten het uitgezochte geboortekaartje alsnog te versturen, maar dan met een aangepaste tekst. Uiteraard kun je ook een speciale rouwkaart versturen of een overlijdensadvertentie in een krant plaatsen.

Bezorging

TNT Post geeft wel een zekere voorrang aan het bezorgen van rouwbrieven, maar er is maar één bezorging per dag. Daarom zal uitstellen van het opmaken van de rouwbrief betekenen dat familie en kennissen de brief later zullen ontvangen. Enveloppen met een rouwrand versnellen de bezorging door TNT Post. Er is ook een speciale verzendset rouwbrieven te koop bij de grotere postkantoren. Hierin kunnen de kaarten gezamenlijk worden verzonden en het staat garant voor een versnelde bezorging. Daarnaast zijn er speciale rouwpostzegels verkrijgbaar.
Informeer hierover bij de uitvaartverzorger, hij kan je hier alles over vertellen en wellicht heeft hij zelfs alles bij zich.

Interessante links

www.gedichten.nl (niet alleen afscheidsgedichten)
www.gedichtensite.nl (religieuze gedichten)

Meer informatie

Trends in rouwdrukwerk
Informatie over de uitvaart
Afscheidsgedichtjes voor op de rouwbrief
De mooiste afscheidsgedichten
Hoe gaat een begrafenis?
Hoe gaat een crematie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com