Overlijden van een kind van een tweeling (of meerling)

Ben je in verwachting van een tweeling of meerling en verlies je een van de kinderen, dan is dit erg verwarrend en pijnlijk. Je rouwgevoelens zullen niet minder zijn dan bij het verlies van een eenling.
Vreugde en verdriet lopen door elkaar. Je voelt je schuldig tegenover het overleden kindje als je gelukkig bent met je levende kind; of andersom: je hebt een gevoel van schuld tegenover het levende kind wanneer je verdriet voelt over je verloren baby.
Deze emoties gaan niet zo snel over en worden extra bemoeilijkt wanneer de steun van familie en vrienden snel wegvalt en iedereen alle aandacht op het gezonde, levende kind richt.

Geluk en verdriet

Als je in deze onmogelijke situatie belandt, dan liggen geluk en verdriet dicht bij elkaar. Probeer ondanks de tegenstrijdige gevoelens het afscheid van je overleden kindje zo bewust mogelijk mee te maken. Later zullen je andere kinderen meer willen weten over hun overleden broertje of zusje en tastbaar bewijs kan dan prettig zijn: maak als het mogelijk is foto’s van de kinderen samen; als je besluit het overleden kindje te cremeren is het verstandig een plekje voor het verstrooien van de as uit te zoeken – bij een begrafenis heb je vanzelf zo’n plekje. Je wilt immers later toch aan je andere kind(eren) vertellen wat er gebeurd is en het is goed om dan ergens naar toe te kunnen.

Meer informatie

Rouwverwerking – Omgaan met verlies
Wat is verdriet?
Omgaan met verdriet
De kunst van het troosten
Toch hoor jij er altijd bij

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com