Orgaandonatie

Misschien dat je er voor jezélf nog niet eens over hebt nagedacht, laat staan voor je kindje: orgaandonatie. Een heel persoonlijke en vooral gevoelige keuze.
In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen officieel donor. Toch is het helaas heel normaal om bijvoorbeeld 4 jaar te moeten wachten op een nieuwe nier. Niet iedereen is deze tijd gegeven…

Je kindje kan zelf nog niet beslissen, daarom zal de vraag worden neergelegd bij de ouders. Een heel moeilijke beslissing, want enerzijds wil je natuurlijk helemaal niet dat er in dat kleine kwetsbare lichaampje gesneden wordt! Aan de andere kant kan zijn orgaangift, het leven betekenen van een ander kindje.
Op die manier geeft je kindje het leven door en zal hij toch een beetje voortbestaan…

Toestemming

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen geen keuze in het Donorregister (laten) vastleggen. De arts vraagt in dat geval toestemming aan ouder(s) of voogd. Bij verschil van mening tussen de ouders of voogd is donatie niet mogelijk.

Niet altijd mogelijk

Niet ieder kindje kan donor worden, dit hangt ook af van het moment, de oorzaak en de plaats van overlijden. Ook de lichaamsconditie en de kwaliteit van de organen en weefsel zijn van belang.

Pril stadium

Orgaandonatie bij pasgeborenen bevindt zich nog in een pril stadium. Er zijn nog geen resultaten of consequenties bekend, zowel op korte als op langere termijn.

Meer informatie

Het laatste moment samen…

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com