Oma, waar ben je

Oma, waar ben jeEen realistisch en spannend verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.

Na het overlijden van haar oma komt de hoofdpersoon, Marlinda (10 jaar), in een neerwaartse spiraal terecht. Ze wordt overspoeld door gevoelens van onveiligheid, eenzaamheid, schuldgevoel, verdriet en boosheid. En dan is er opa, die haar belast met een groot geheim. Een loyaliteitsconflict kan niet uitblijven. Het groeit haar boven het hoofd. Bij wie kan ze terecht?

Niet bij haar moeder. Die heeft het al moeilijk genoeg met zichzelf. Haar vader heeft lang geleden het gezin verlaten. En haar autistische broertje heeft extreem veel aandacht nodig. In de klas wil ze niet opvallen, dus houdt ze haar mond stijf dicht over alles wat haar bezighoudt waardoor ze juist wordt ‘weggekeken’ en zich nog meer gaat terugtrekken.

Ten einde raad besluit Marlinda hulp te vragen aan een tante. Mede door het geduld en het enthousiasme van een vriendin lukt het haar uiteindelijk de negatieve spiraal te doorbreken.

In het verhaal blijf ik dicht op de huid van de hoofdpersoon waardoor ze als het ware haar eigen verhaal vertelt. Haar dagdromen, gedachten, gevoelens en herinneringen worden hierdoor scherp en helder belicht.

Kinderen die een dierbare verloren hebben kunnen (h)erkenning vinden in dit boek. Ze zijn immers niet de enigen die verdriet hebben of zich schuldig voelen of boos zijn. Ook kinderen die nog niet in aanraking zijn gekomen met de dood kan dit verhaal stof tot nadenken bieden.

Een kind moet de gelegenheid kunnen krijgen te rouwen op zijn of haar manier. De rol van de (naaste) omgeving is hierbij van cruciaal belang. Contact houden en praten met het kind over de fase van het rouwproces waarin het zit; dat is wat Tom van Rossum de volwassenen die dit verhaal met het kind meelezen graag wil meegeven.

Over de auteur

Tom van Rossum werd in 1945 geboren in Rotterdam. Vanaf zijn 23e tot zijn pensionering in 2010 was hij praktiserend maatschappelijk werker. Niet alleen geïnspireerd door zijn werk, maar ook door zijn eigen kindertijd ontdekte hij vijf jaar geleden zijn talent voor het schrijven van verhalen voor kinderen, geënt op sociale thema’s. Eerdere uitgaven van de auteur zijn:
De pestkop, 2007; Help, mijn ouders gaan scheiden!, 2009 en De Kunst van Leven, (gedichten) 2010.

Titel Oma, waar ben je
Uitgeverij Free Musketeers
Auteur Tom van Rossum
ISBN 9789048419159
Prijs 14,90 euro
Bestel online Bol.com

Extra informatie

Rouwboeken