Je kindje is dood geboren

Je kindje is dood geboren…

Je kijkt angstig naar je verloskundige of gynaecoloog en hoort de zware woorden uit haar mond komen: ‘Sorry, maar je kindje leeft niet meer…’
Hoe kan dat nou? Het is niet waar! Gisteren voelde je hem toch nog? En net dan? Toen leek het toch ook alsof je nog een schopje voelde?
Het slechte nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Het lijkt alsof de grond onder je voeten is weggehaald, je zweeft tussen ongeloof, ontkenning en een gevoel van immens groot verdriet.
Zelfs wanneer je problemen verwachtte, of wanneer er prenataal onderzoek werd gedaan in verband met een verhoogd risico op ziekte of afwijkingen bij je kindje, dan nog komt dit onverwachte, slechte nieuws keihard aan.

Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?

Dood geboren – Intra-uteriene vruchtdood

Dood geboren is de geboorte van een kind dat tijdens de zwangerschap of rond de bevalling is overleden: we spreken dan van een intra-uteriene vruchtdood.
Als het kindje tijdens de zwangerschap in de baarmoeder is overleden, kan er worden gewacht op een spontane bevalling; de bevalling kan ook worden ingeleid. Het is logisch dat bij een bevalling van een dood kindje veel emoties spelen, en dat de spanning en psychologische belasting hoog zijn.
Ook fysiek is het anders: de inspanning en pijn tijdens de bevalling zullen immers niet worden beloond met de geboorte van een roze wolk van geluk’.
Vroeger was het de gewoonte dat een doodgeboren kindje door het ziekenhuis werd afgevoerd’. Vaak kreeg de moeder het kindje niet eens te zien en afscheid nemen van je baby was al helemaal niet aan de orde. Hierdoor was een fatsoenlijke rouwverwerking onmogelijk.
Gelukkig is dit in de loop van de jaren veranderd. Een doodgeboren kindje krijgt voortaan na zijn geboorte een identiteit, een plekje… het kan worden begraven of gecremeerd zoals elk ander mens. Maar eerst krijgen de ouders de mogelijkheid om uitgebreid afscheid van hun kindje te nemen.

Natuurlijke bevalling

Wanneer je kort voor de bevalling te horen krijgt dat je kindje niet meer leeft, stort je wereld in. Na het horen van dit slechte nieuws, wil je in eerste instantie misschien dat het kindje gelijk uit je buik wordt gehaald met een keizersnede. Het idee een gewone bevalling te moeten doormaken om uiteindelijk een dood kindje te krijgen, is ondraaglijk. Medisch gezien is een onnodige operatie met kans op complicaties niet verantwoord. Ook heeft de ervaring geleerd dat een bevalling op natuurlijke wijze, belangrijk is voor het rouwproces.

Kennismaking en afscheid

Een dubbele emotie. Je hebt je kindje voor het eerst in je armen. Je maakt kennis met zijn kleine handjes en voetjes en je streelt voor het eerst met je vingers langzaam door de kleine, zachte donshaartjes. ‘Dag, kleine lieve schat van me’, fluister je zacht in zijn kleine oortje, ‘wat ben je ongelooflijk mooi!’
Voorzichtig – en waarschijnlijk door je tranen heen – maak je kennis met dit prachtige mensje. Je verbaast je over zijn volmaaktheid, zijn kleine vingertjes met die piepkleine nageltjes er aan. Het lijkt net alsof hij slaapt…
Een kennismaking en gelijk een afscheid. Het is allemaal zo dubbel. Geluk en verdriet liggen ineens heel dicht bij elkaar.
Probeer vooral in het begin van je kindje te genieten, hem vast te houden en hem bij je te nemen. Maak foto’s van je kleine engeltje, in z’n geheel en van kleine details zoals zijn gezichtje, handjes en voetjes.
Schrik niet: een paar dagen nadat je kindje is overleden kan de huid gaan verkleuren en zelfs loslaten (maceratie). Ook het schedeltje is vaak erg slap.

Omgaan met verdriet

Wat zegt de wet

De wet erkent geen kinderen die levenloos zijn geboren vanaf 16 weken* tot 24 weken zwangerschap.
Dit klinkt nuchter en hard en is moeilijk te accepteren voor de betreffende ouders, te meer omdat je kindje al weken heel wezenlijk en tastbaar is geweest. Gelukkig is het wel mogelijk je kindje te begraven of cremeren.

Van 16 tot 24 weken is de regelgeving een beetje een grijs gebied. Tot 24 weken is het kindje wettelijk gezien nog niet levensvatbaar, maar heeft het wel recht om te leven. Tot een geboorte van 24 weken is het niet verplicht je kindje aan te geven bij de Burgerlijke Stand. Wanneer je echter wilt dat je kindje in het Bevolkingsregister wordt ingeschreven – en je dus een akte van overlijden krijgt – is de Burgerlijke Stand hier juridisch bij rechtspraak toe verplicht. Bij welk aantal weken de ondergrens ligt is onduidelijk.

Vanaf 24 weken is aangifte bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de geboorte plaatsvond verplicht. De Wet op Lijkbezorging stelt dat onder levenloos aangeven, een doodgeboren baby van 24 weken of ouder valt. Je krijgt een ‘akte van een levenloos geboren kind’mee; tevens is het mogelijk om de baby officieel in het trouwboekje te laten bijschrijven onder Geboren en Overleden. Neem je trouwboekje mee indien je jullie kindje wilt laten bijschrijven (het komt vaak voor dat de uitvaartverzorger dit allemaal regelt).
* Tot 16 weken spreken we van een miskraam of spontane abortus. Omdat er geen sprake is van levensvatbaarheid, ‘bestaat’ je kindje voor die tijd niet voor de wet

Wet op de lijkbezorging

Mocht je meer willen weten over wat wettelijk geregeld moet en/of mag worden, kun je de wet op de lijkbezorging raadplegen.
De wet op de lijkbezorging is een Nederlandse wet die beschrijft wat er allemaal mag en moet indien iemand is overleden. Daarnaast is de wet bedoeld voor die overledenen die geen nabestaanden hebben, of nabestaanden die geen geld voor de uitvaart hebben.
Als er geen geld is voor een uitvaart voor je kindje, treedt de Wet op de lijkbezorging in werking en bepaalt de Sociale Dienst hoe de uitvaart eruit komt te zien. Met een eventueel geloof wordt uiteraard rekening gehouden, maar alles gebeurt zo minimaal mogelijk.
In dit geval zal er ook gekozen worden voor een algemeen graf en voor een standaardkistje.

Wet op de lijkbezorging

Vroeger en nu: Onvoltooid verleden

Je bent in blijde verwachting, alles staat in het teken van jullie kindje dat onder jouw hart groeit. Je droomt over de toekomst; zal het een jongetje of een meisje zijn, op wie het zal lijken en wat voor een karakter zal het hebben? Je werkt met liefde aan de babykamer, aait zacht over het mooie beddengoed, daar zal jullie schat komen te slapen. Je bent hoopvol gestemd maar ook angstig en bezorgd of alles wel goed zal gaan. Je houdt al van dit kindje, vanaf het allereerste moment dat je wist dat je zwanger was. Samen bedenk je namen, samen praat je met familie en vrienden over het wonder dat jullie te wachten staat. Jouw handen liggen regelmatig op je buik. Samen bereid je je voor op de komst van je kindje.

Lees verder – Onvoltooid verleden tijd

Zoektocht naar erkenning: Erkenning bij doodgeboren kinderen

Soms zijn de regels niet voor iedereen even duidelijk. Soms klopt de wet niet en scheppen rechters daar helderheid in. Soms loont het om het naadje van de kous te weten, zeker wanneer het gaat om erkenning van je kind. In dit geval je doodgeboren kindje. Femke S. startte een speurtocht om haar overleden neefje, Emile, erkend te krijgen.Zij stuurde de resultaten van haar speurtocht naar ons, zodat andere ouders niet tegen dezelfde chaos en onbegrip hoeven op te boksen. Hier haar ervaring, mét de nodige jurisprudentie!

Zoektocht naar erkenning: Erkenning bij doodgeboren kinderen

Toch hoor jij er altijd bij

Muziek is emotie… Muziek is onlosmakelijk verbonden aan gevoel en er is geen mooiere manier dan je gevoelens uit te drukken met noten, in plaats van woorden. Maar een combinatie van de juiste noten en woorden, kan pas écht wonderen verrichten…
Afscheidenverlies.nl heeft KSK Productions, Wieteke van Dort, Tom Pearce, Hans Meijer en muziekstudio The Box bereid gevonden – geheel belangeloos, maar vol enthousiasme en overtuiging – speciaal voor onze engeltjes een liedje uit te brengen.

Een uniek concept wat is uitgewerkt tot een prachtig resultaat. Toch hoor jij er altijd bij is een liedje speciaal geschreven voor baby’s die voor, tijdens of vlak na de bevalling alweer afscheid van ons moeten nemen…
Omdat wij op geen enkele wijze willen verdienen aan dit grote verdriet, is dit liedje gratis (legaal) bij ons te downloaden.

Meer informatie

Wat is de meest geschikte uitvaartverzekering voor het hele gezin?
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Verplichtingen afscheid baby
Informatie over de uitvaart
Onvoltooid verleden tijd
Erkenning bij doodgeboren kinderen
Rouwverwerking
Hoe gaat een begrafenis?
Hoe gaat een crematie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com