Hoe gaat een begrafenis?

Een van de belangrijkste beslissingen rondom de uitvaart is de keuze tussen een begrafenis en een crematie. Een moeilijke keuze, waar je natuurlijk goed over wilt nadenken. En dat terwijl je hoofd er waarschijnlijk helemaal niet naar staat. Toch is het noodzakelijk om ook de praktische kant van het overlijden van je kindje te regelen… en het liefst zo goed mogelijk: je wilt later geen spijt krijgen van je keuzes.

Het verschil tussen een begrafenis en crematie

Soms is de keuze tussen een begrafenis en crematie cultuur of religieus gebonden, maar vaak is er gewoon een persoonlijke voorkeur. In de Romeinse tijd werd zowel begraven als gecremeerd. Volwassenen werden doorgaans gecremeerd; kinderen werden begraven. De precieze reden hiervoor is niet duidelijk, maar het verschil in sociale positie lijkt een logische verklaring. De overledenen kregen grafgiften mee voor het leven in het hiernamaals. In Nederland is het pas sinds 1955 toegestaan om naast begraven te kiezen voor cremeren. Intussen staan beide manieren van uitvaart landelijk op gelijk niveau – regionaal kan dit nog sterk verschillen.
Als je niet religieus of cultuur gebonden bent aan een bepaalde manier en je hebt ook (nog) geen persoonlijke voorkeur, waar ga je dan voor kiezen? Wat zijn nu eigenlijk heel concreet de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden?

Begrafenis

Voordelen

Het is een mooi ritueel en mensen vinden het vaak een prettig idee dat er een duidelijke plek is waar je de overledene kunt opzoeken.
Je kunt een gedenksteen plaatsen (er is veel mogelijk op dit gebied).
Je kunt kiezen voor een familiegraf (dit kan het gevoel versterken dat je op enig moment weer verenigd zult zijn).
Je kunt je kindje laten herbegraven* (bijvoorbeeld naar een eigen graf of andere begraafplaats bij een eventuele verhuizing).

Nadelen

Kosten van een eigen graf kunnen oplopen** maar met de keuze van een algemeen graf zijn de kosten te beperken.
Jaarlijks worden er kosten door de begraafplaats in rekening gebracht voor het onderhouden van het graf.
Het graf zal verzorgd en onderhouden moeten worden. Voor sommige mensen kan dit ook juist een voordeel zijn, zodat je het idee hebt iets voor je overleden kindje te kunnen doen.

* Bij het herbegraven vanuit een algemeen graf, heb je ook toestemming nodig van de nabestaanden (ouders) van de kindjes die in hetzelfde graf begraven zijn. Hiervoor wordt niet altijd toestemming gegeven.
** Per begraafplaats verschillend

Crematie

Voordelen

De as van je kindje kun je in je directe omgeving bewaren.
Er zijn heel veel gedenkmogelijkheden waarin je as kunt bewaren (sieraden, tatoeage, urn, schilderij).
Je hebt geen kosten voor een (eigen) graf en/of het onderhoud hiervan.
Cremeren is doorgaans iets goedkoper dan begraven (geen kosten van graf en gedenksteen).
Je kunt de as verstrooien, wat een mooie symboliek kan zijn.

Nadelen

De keuze is heel definitief, je kunt eventueel nog wel besluiten de as uiteindelijk te begraven. Sommige mensen vinden het definitieve karakter juist erg prettig (schoner).
Sommige mensen vinden het idee van verbranden geen prettige gedachte.

Na hoeveel dagen moet je kindje begraven worden?

Je kindje moet uiterlijk op de vijfde dag na de overlijdensdatum worden begraven (of gecremeerd). Bijvoorbeeld als je kindje op woensdag is overleden, moet hij uiterlijk maandag begraven worden.
Met een vergunning van de burgemeester is het eventueel mogelijk uitstel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn wanneer er familie uit het buitenland over moet komen of wanneer er feestdagen tussen de dag van overlijden en begraven liggen.

Waar mag er begraven worden?

In principe worden graven alleen uitgegeven op nog niet gesloten begraafplaatsen. Echter al is een begraafplaats gesloten en er bestaat nog grafrecht, dan mag er toch bijgezet worden in dat graf.
Sinds 1991 is het ook (weer) mogelijk om te begraven op eigen grond. Hieraan zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden, ook moet hiervoor het bestemmingsplan aangepast worden.

Eigen graf of algemeen graf

Meer informatie

Afscheidsgedichten
Hoe gaat een crematie?
Wat komt er kijken bij de uitvaart?
Eigen graf of algemeen graf
Tips voor een goede afscheidsspeech
Gedenkmonumenten – Welke zijn er?
Kisten en mandjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

2 gedachten over “Hoe gaat een begrafenis?

  • 25 juli 2017 om 16:15
    Permalink

    Ik kan me voorstellen hoe stressvol en kostbaar het is voor mensen die een begrafenis moeten organiseren! Ik denk dat als ik me in zo’n situatie zal bevinden zal ik voor een crematie gaan omdat ik een een simpele, nette uitvaart zou willen. Ook geloof ik dat een crematie veel kosten kan besparen en dan zal je geen moeite met eindeloze details hebben.

  • 27 juli 2017 om 09:54
    Permalink

    Ik denk dat het rouwproces voor iedereen zeer persoonlijk is. Ook geloof ik dat als een persoon zich in zo’n situatie bevindt moet hij zoveel mogelijk ondersteund worden. Omdat het echt stressvol is kan het beter zijn om een speciale service te vinden die alle zaken en details voor je zal regelen. Persoonlijk ga ik voor crematie want het echt symbolisch is volgens mij en wel goedkoper en duurzamer.

Reacties zijn gesloten.