Het laatste moment met je kindje

Je kindje ligt levenloos in je armen, het moment van kennismaken en tegelijk afscheid nemen, is aangebroken. Misschien duurt het nog een paar dagen voordat je kindje wordt begraven of gecremeerd, misschien is dit moment zeer nabij… In beide gevallen is het heel belangrijk dat je op een goede manier afscheid van je kindje neemt, omdat je dit moment nooit meer kunt overdoen.
We kunnen ons voorstellen dat je op zo’n moment niet helder meer kunt nadenken, dat je het gevoel hebt dat alles als een film aan je voorbij gaat. Daarom hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Niet al deze ideeën hoeven je aan te spreken. Het afscheid nemen van je kindje is ten slotte een zeer persoonlijke kwestie.

Knuffelen en vasthouden

Het zien en vasthouden van je overleden baby is heel belangrijk voor het verwerken van je verdriet. Bekijk je kindje uitgebreid, laat elk detail goed tot je doordringen, neem hiervoor je tijd. Tel zijn vingertjes en teentjes. Kijk eens naar zijn prachtige oortjes of dat grappige neusje. Knuffel hem en houdt hem lekker tegen je aan. Streel zijn haartjes en geef hem kleine kusjes op zijn wang. Het zijn de laatste momenten samen met je kindje. Probeer ondanks het immense verdriet hier toch van te genieten.

Laatste verzorging

Je kunt aangeven of je je kindje zelf wilt verzorgen of dat je mee wilt helpen bij de laatste verzorging. Natuurlijk kun je het ook helemaal uitbesteden.
Probeer zoveel mogelijk de handelingen te doen die je ook had gedaan als je kindje nog had geleefd.
Praat tegen je kindje terwijl je hem wast, streel hem of smeer hem lekker in met babyolie, kleed hem vervolgens aan en voer eventuele religieuze handelingen uit.
Je kunt je baby zijn eigen kleertjes aandoen en een knuffeltje bij hem leggen.

Opbaring: thuis of niet?

Het is mogelijk je kindje bij je thuis te laten opbaren. Dit lijkt misschien wat griezelig maar het kan heel heilzaam en vertrouwd zijn. Wanneer je hiervoor kiest zal in zijn bedje een koelelement worden geplaatst. Het grote voordeel van opbaren thuis is dat je je kindje dan lekker dicht bij je hebt, zodat je nog wat tijd samen kunt doorbrengen. Je kunt naar hem kijken, hem aanraken, bij hem zitten, tegen hem praten, foto’s maken en alles wat je nog meer wilt.
Familie en vrienden kunnen eventueel ook afscheid komen nemen van je engeltje.

Foto’s

Maak zoveel mogelijk foto’s van je kindje. Misschien denk je op dat moment dat je die foto’s nooit zult bekijken, dat het teveel pijn zal doen. Of misschien staat de gedachte om te fotograferen je nu helemaal niet aan. Maar voor dit kindje komt er geen ‘later’ dus dit moment is alles wat je hebt om vast te leggen, zorg nu dat je later geen spijt krijgt.
Maak foto’s van je kindje met zijn papa, met zijn mama, zusje of broer, misschien met andere familieleden of dierbaren. Foto’s in zijn bedje, detailfoto’s van zijn vingertjes (zijn handje in jouw hand), oogjes, voetjes…
Heb je geen fotocamera bij de hand? Koop desnoods een weggooicamera, maar maak zoveel mogelijk foto’s van je baby.
De tijd om mooie foto’s te maken van je kindje is beperkt. De huid van je kindje kan in de loop van de dagen verkleuren, verweken of zelfs een beetje loslaten. Zwartwit foto’s kunnen op zo’n moment mooier zijn dan kleurenfoto’s.

Afdrukken handjes en voetjes

Maak inktafdrukken van de handjes en voetjes, dit kan heel eenvoudig met elke wateroplosbare verf die voor handen is. Je kunt op een later stadium deze afdrukken inlijsten en ophangen. Ook zijn de afdrukken eventueel te gebruiken voor een annoncekaartje. Veel ouders ervaren deze afdrukken als een kostbare herinnering.

Extra informatie

Lees meer blogs in ons rouwblog