Gedenkmonumenten

Gedenkmonumenten – Welke mogelijkheden zijn er?

Het grafje is de laatste rustplaats van je kindje. Een plek waar je naar toe kunt komen om te rouwen of je overleden kindje te gedenken. Een mooi, verzorgd graf is vaak een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking. Bij de keuze van een mooie gedenksteen moet je denken aan het materiaal (glas, hout, steen, metaal), de vorm, de inscriptie en uiteraard de voorwaarden van de begraafplaats. Je kunt kiezen voor een staande steen (aan het einde van het grafje), een liggende steen (die het gehele graf bedekt) of een gedenksteen (over een deel van het graf).
Het plaatsen van een grafsteen of gedenksteen is vaak aan regels gebonden. Deze regels verschillen per begraafplaats. Er kunnen eisen gesteld worden aan de afmetingen, het materiaal en het onderhoud.

Voorbeelden gedenkmonumenten

We hebben een aantal voorbeelden hier geplaatst. De getoonde modellen zijn slechts voorbeelden om ideeën op te doen. We hebben er bewust voor gekozen geen adressen van leveranciers te plaatsen, aangezien deze rubriek uitsluitend is bedoeld te informeren over de mogelijkheden, zonder commerciële bijbedoeling. Heel veel mensen hebben namelijk (terecht) geen idee wat er op dit gebied allemaal mogelijk is.

gedenkmonumenten

Andere gedenkvormen

Naast de bekende gedenksteen of urn, zijn er ook nog andere gedenkvormen mogelijk. Wij hebben alvast wat ideeën opgedaan. Mooie alternatieven om thuis je overleden kindje te herdenken. Misschien wil je zelfs een apart plekje in of op een kast voor je engeltje inrichten, met wat kaarsjes, een foto en wierook. Je engeltje hoort immers bij jullie en maakt onderdeel uit van je gezin.

Voorbeelden grafversiering

grafversiering

Voorbeelden andere gedenkvormen

We hebben een aantal voorbeelden hier geplaatst. De getoonde modellen zijn slechts bedoeld om ideeën op te doen. We hebben er bewust voor gekozen geen adressen van leveranciers te plaatsen, aangezien deze rubriek uitsluitend is bedoeld te informeren over de mogelijkheden, zonder commerciële bijbedoeling. Heel veel mensen hebben namelijk (terecht) geen idee wat er op dit gebied allemaal mogelijk is. Wij willen deze mensen graag zoveel goed mogelijk voorlichten over de mogelijkheden zodat er uiteindelijk een goede keuze gemaakt kan worden.

gedenkvormen

Gedenken met assieraden

Naast gedenkobjecten kunnen ook assieraden je een fijne steun bieden. Dit zijn hangertjes waar een kleine hoeveelheid as aan kan worden toegevoegd. Hierdoor zul je gevoelsmatig de overleden dierbare altijd “dichtbij” je houden. Dit kan een fijne steun bieden bij de verwerking van het overlijden.

Je hebt de keuze uit vele soorten ashangers en asringen. Ook kun je kiezen uit de materialen zilver, edelstaal en goud. Je kunt de vele gedenkhangers bekijken via de volgende link: assieraden.

Meer informatie

Hoe gaat een begrafenis?
Eigen graf of algemeen graf
Gedenken – Hoe kun je dit doen?
Het laatste moment samen…
Wat doet muziek voor een uitvaart?
Afscheidsmuziek op maat
Afscheidsgedichten
Brand een kaarsje op Children Memorial Day

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com