Afscheidsmuziek

Afscheidsmuziek – Als troostende woorden te kort schieten, vult muziek aan…

Muziek is emotie. Muziek weet je gevoel te raken en er is geen mooiere manier dan je gevoelens uit te drukken met noten, in plaats van woorden. Maar een combinatie van de juiste noten en woorden, kan pas écht wonderen verrichten…

Muziek speelt een belangrijke rol rondom het afscheid van iemand waar je van houdt. Bij het horen van bepaalde muziek kun je je ineens weer heel dicht bij iemand voelen. Bepaalde muziek kan een belangrijke rol spelen in het rouwproces en door het luisteren naar de muziek kunnen herinneringen stromen, zodat ze nooit verloren zullen gaan.

De muziekkeuze bij een begrafenis of crematie is een van de mooiste manieren om de uitvaart van je kindje een persoonlijk tintje te geven. Sommige teksten kunnen heel toepasselijk zijn en mooie, dierbare, leuke of emotionele herinneringen oproepen.
Muziek geeft een heel persoonlijk tintje aan de uitvaart. De muziekkeuze is voor iedereen anders. Het kan een liedje zijn, uitgevoerd door een bepaalde artiest vanaf een cd, maar je kunt ook kiezen voor live muziek.

Afscheidsmuziek van CD

Als je zelf voor de muziek wilt zorgen, bijvoorbeeld met een cd of cassettebandje, zorg er dan voor dat de muziekdrager met de muziek een dag van te voren bij het uitvaartcentrum is.
Vaak is er een muziekstuk bij het binnenkomen, bij het verlaten van de zaal en een nummer tussendoor. Maar ook hier ben je weer heel vrij in de keuzes die je wilt maken. Informeer bij je uitvaartverzorger naar alle mogelijkheden.

Nog geen idee wat je wilt draaien tijdens de uitvaart? Wij stelden een uitgebreide kinderuitvaartmuzieklijst voor je samen.

Live muziek

Live muziek raakt mensen vaak meer dan de muziek vanaf een geluidsdrager. Maar ook dit is weer een zeer persoonlijke keuze. Bij live muziek moet wel meer geregeld worden dan wanneer je kiest voor een cd. Je kunt – in overleg met de uitvaartverzorger – de musici zelf zoeken, maar je kunt dit ook aan de uitvaartverzorger overlaten.
Misschien heb je zelf al een voorkeur? Een familielid kan misschien mooi zingen of muziek maken?
Veel muzikanten hebben goede stoelen nodig en ook de plaats waar ze zitten is van belang. Wanneer je bijvoorbeeld live muziek bij het grafje wilt hebben, zijn de weersomstandigheden van belang. Bij regenachtig weer kunnen sommige instrumenten niet worden gebruikt.
Steeds meer aula’s hebben een eigen orgel of piano, deze is vaak gratis te gebruiken. Je uitvaartverzorger kan hiernaar informeren of wellicht is hij hiervan al op de hoogte.
Denk er goed over na wanneer je zelf – bijvoorbeeld – besluit live te zingen op de uitvaart van je kindje. Dit laatste eerbetoon kan enorm emotioneel zijn.

Top 10 (volwassen) uitvaart muziek

In Nederland wordt veel populaire muziek gekozen. Vaak genoemde titels zijn November Rain (Guns ‘n Roses), Tears in Heaven (Eric Clapton), Who wants to live forever (Queen) en Heroes (David Bowie).
Maar ook Nederlandse muziek wordt vaak gedraaid. Denk bijvoorbeeld aan Het water (Marco Borsato), De steen (Paul de Leeuw), Alles wat ademt (Rob de Nijs).

Volgens de Dela Uitvaartmuziek Top 50 is de top 10 (niet specifiek gericht op een kinderuitvaart) als volgt samengesteld:

01. Andrea Bocelli & Sarah Brightman | Time To Say Goodbye (Con Te Partirè)
02. Eric Clapton | Tears In Heaven (Album Version)
03. Marco Borsato | Afscheid Nemen Bestaat Niet (Live 2006 Symphonica)
04. Robbie Williams | Angels (2004 Digital Remaster)
05. Stef Bos | Papa
06. Metallica | Nothing Else Matters
07. Guus Meeuwis | De Weg
08. Paul de Leeuw | De Steen
09. Guns N’ Roses | November Rain (Album Version)
10. Queen & The National Philharmonic Orchestra | Who Wants To Live Forever (2011 Remaster)

Bron – december 2014

Toch hoor jij er altijd bij…

KSK Productions, Marion Middendorp (Oudersenzo.nl), Wieteke van Dort, Tom Pearce, Hans Meijer en muziekstudio The Box hebben allemaal geheel belangeloos hun medewerking verleend om het prachtige lied ‘Toch hoor jij er altijd bij…’ te maken. Een liedje voor onze engeltjes die vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte zijn overleden.
Lees verder…

Meer informatie

Kinderuitvaartmuzieklijst
Toch hoor jij er altijd bij…
Kindje
Tips voor een goede afscheidsspeech
Het mooiste
Wat doet muziek voor een uitvaart?
Afscheidsmuziek op maat

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com