Uitvaart in het buitenland, wat komt er bij kijken?

Het verliezen van een dierbare is altijd een emotioneel proces. Maar wat als deze persoon in het buitenland overlijdt of wenst te worden begraven in een ander land? De logistiek en procedures rondom een uitvaart in het buitenland kunnen behoorlijk complex zijn.

Uitvaart in het buitenland, wat komt er bij kijken?

De eerste stappen

1. Contact opnemen met de ambassade of het consulaat

Bij een overlijden in het buitenland is het allereerste wat je moet doen, contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het betreffende land. Zij kunnen je ondersteunen met informatie, advies en eventuele benodigde documenten.

2. Een lokale uitvaartondernemer inschakelen

Het is essentieel om snel een uitvaartondernemer in te schakelen die ervaring heeft met internationale overlijdens. Zij weten precies welke procedures er gevolgd moeten worden en kunnen helpen bij het repatriëren van het lichaam.

Repatriëring: terugbrengen naar Nederland

Als je ervoor kiest om je dierbare terug te brengen naar Nederland voor de uitvaart, komt er nogal wat bij kijken.

Documentatie
Je hebt een aantal documenten nodig, zoals een overlijdensakte, een laissez-passer (een soort paspoort voor de overledene) en mogelijk andere specifieke documenten van het betreffende land.

Transport
De uitvaartondernemer zal het vervoer van het stoffelijk overschot regelen. Dit kan zowel via de lucht als over de weg gebeuren. Het lichaam wordt meestal vervoerd in een verzegelde zinken kist om te voldoen aan internationale voorschriften.

Kosten
Houd er rekening mee dat repatriëring aanzienlijk duurder kan zijn dan een uitvaart in het buitenland zelf. Dit hangt natuurlijk ook af van de afstand en het land in kwestie.

Uitvaart in het Buitenland

Mocht je besluiten om de uitvaart in het land van overlijden te laten plaatsvinden, dan zijn er ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Lokale gewoontes en regelgeving
Elk land heeft zijn eigen tradities en wettelijke voorschriften rondom begrafenissen en crematies. Het is goed om jezelf hierover te informeren of een lokale uitvaartondernemer in te schakelen die je hierbij kan helpen.

Plaats van de uitvaart
Kies je voor een lokale begraafplaats, crematorium of misschien wel een natuurlijke begrafenis? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar kunnen variëren per land.

Communicatie
Taal kan een barrière vormen. Het kan handig zijn om iemand te hebben die de lokale taal spreekt of om gebruik te maken van een tolk.

Verzekering en kosten

Uitvaartverzekering
Check of je uitvaartverzekering dekking biedt voor uitvaarten in het buitenland en/of repatriëring. Sommige polissen dekken dit standaard, terwijl anderen aanvullende dekking vereisen.

Onvoorziene kosten
Er kunnen altijd onvoorziene kosten opduiken, zoals extra vervoerskosten, tolkosten of kosten voor specifieke ceremonies. Het is goed om hier een buffer voor te hebben.

TIP: digitale voorbereiding

Met de technologie van tegenwoordig is het makkelijker om op afstand zaken te regelen. Maak gebruik van videovergaderingen met uitvaartondernemers, digitale documenten en zelfs livestreaming van de uitvaartceremonie voor familie en vrienden die niet aanwezig kunnen zijn.

Extra info

Rouwvervoer. Wat is er mogelijk?
Fotografie tijdens de uitvaart, een mooie herinnering
Een duurzame uitvaart, wat zijn de mogelijkheden?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *